luni, 6 septembrie 2010







STAN PĂUN – ROVINE fiu al satului




STAN PĂUN – ROVINE ,pseudonimul lui Sandu Apostu, fiul Călinei şi a lui Vasile Apostu , s-a născut la 11 aprilie 1906 în Reviga şi a încetat din viaţă în anul 1986.A urmat Facultatea de Litere şi Istorie Universală a Universităţii din Bucureşti unde student eminent fiind , este remarcat de Nicolae Iorga . Primeşte o bursă la Sorbona pentru studiul istoriei şi filosofiei dar preferă să rămână în ţară , alături de ai săi , ca profesor de limba şi literatura română – la Slobozia , Călăraşi, Galaţi, Braşov- şi să se consacre literaturii pentru care avea o vocaţie timpurie.


Implicat în problemele sociale şi culturale din perioada postbelică, cumulând o bogată experienţă de viaţă, Stan Păun –Rovine parcurge trepe în evoluţie ca poet. Debutează în reviste şi ziare ialomiţene, se afirmă publicând poezie, proză şi teatru în prestigioase reviste centrale, devenind o personalitate importantă în domeniul culturii şi literaturii române. În calitate de secretar al cenaclului literar din Galaţi unde şi-au făcut ucenicia Fănuş Neagu, Ilie Tanasache, Mihail Caranfil, Nicolae Oancea, Sebastian Costin şi alţii, îndrumă cu competenţă şi autoritate tinerele talente.


STAN PĂUN – ROVINE apare în literatura română dintr-o valoroasă tradiţie : cea a câmpiei Bărăganului. Că s-a născut şi a copilărit aici, că şi-a petrecut o mare parte din viaţă într-o zonă încărcată de mituri şi legende , cu oameni îndârjiţi în lupta vieţii , are semnificaţii în formarea personalităţii intelectuale şi artistice a celui care va deveni un poet reprezentativ în literatura română. Descendent dintr-o familie de ţărani, constitue pentru el , ca şi pentru alţi mari scriitori, un titlu de nobleţe. Păun nu uită că viaţa este o permanent luptă. Înfruntând adversităţi, trăind bucuriile şi deziluziile vieţii, se afirmă ca o voce distinctă în ,,vremuri de cumpănă’’


rămânând tot timpul legat de satul copilăriei.


Scrie de-a lungul timpului mai multe volume de poezii: De la Alfa la Omega –poezi de dragoste, Acolo şezurăm şi plânsem- poezii inspirate din realitatea tragică a războiului,Pasărea Fheonix – rondeluri, Sonete- pe teme istorice, patriotice, Cântece rustice –poezii din viaţa satului, Albastru şi negru- rondeluri, Haz de necaz- pagini de umor, parodii pe teme biblice, aventuri de dragoste Fabule contemporane,Scrisori către Doamna în Negru, Stihuri pentru cei mici, Esopia- transpunere în versuri a 100 de fabule ale marelui fabulist grec.Scrie apoi teatru în versuri : Lacrimi de sânge – dramă în trei acte , Ghiduş şi Mac căsuţă-şi fac treatru în versuri pentru copii şi romanul Pseudoautobiografie.


Activitatea literară prodigioasă şi valoroasă din punct de vedere al expresiei artistice, ca o înaltă apreciere, i-au adus lui STAN PĂUN – ROVINE calitatea de membru al Uniunii scriitorilor.









Bibliotecar,


Dragoi Panţuru Daniela

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire